Jak Palić Bongo?
Krok po kroku nauczymy Cię jak palić bongo
Sam proces palenia Bonga nie dla każdego jest jasny Dzisiaj postaramy się przedstawić ten proces krok po kroku,. czyli poradnik Jak Palić Bongo?
Na początek z czego składa się bongo.
Istnieje wiele rodzajów i typów bong, lecz zakładając że jest to klasyczny model, możemy wyróżnić podstawowe elementy:
- Ustnik tutaj przykładasz usta, staraj się aby koło ustnika otaczało twoje usta i szczelnie przylegało do twarzy
- Komora tu dym koncentruje się , kiedy widzisz że się zapełnia, opróżniasz go szybkim wdechem.
- Cybuch do górnej części nabijasz mieszanke szuszu, dolna część zanurzona jest w wodzie aby zapewnić filtracje.
- Sprzęgło (turbo,spust) w trakcie palenia zakryte jest palcem w momencie skumulowania się dymu w komorze, zabierasz palec
- Zbiornik na wodę - tutaj dym poddawany jest filtracji i oczyszczeniu przez wodę, w przypadku rządnych wrażeń może służyć jako przedłużenie komory.
Przygotowanie Bonga
Krok 1. Woda
Napełnij bongo wodą nalewając ją od góry przez ustnik, aż do momentu gdy woda zakryje ok 2/3 długości cybucha. Temperatura wody to kwestia osobistych preferencji, generalnie używa się wody o temperaturze pokojowej.
Krok 2. (opcjonalny) Dyfuzory
Jeśli Twoje bongo posiada dyfuzory wewnętrzne, napełnij je wodą, zajmują się one dodatkową filtracją dymu.
Krok 3. (opcjonalny) Lód
Niektóre bonga posiadają coś w rodzaju ząbków, lub zgrubienia na końcu komory. Służa one do zatrzymania lodu. Wrzuć parę kostek aby schłocdzić dym. Niektórzy twierdzą że łagodzi to dym,jest to jestdnak kwestia osobistych preferencji.
Krok 4. Test
Włóż cybuch do bonga i wykonaj testowe zaciągnięcie. Jeśli czujesz bąbelki wody uderzające Cię w usta, wylej trochę wody.
Krok 5. Materiał
Sprawdź czy susz nie poisiada lisci, łodyg czy nasion. Szusz najlepiej skruszyć przy użyciu młynka na drobne kawałkii. Ogólnie nie powinno się dodawać tytoniu do szuszu podczas palenia bonga, jedank dodanie niewielkiej ilości (ok 15%) może przyśpieszyć spalanie. Zwiększy to jesdnak brudzenie się fajki.
Krok 6. Nabijanie
Nabij susz lub mix do cybucha. Pamiętaj aby nie ubijać go zbytnio, utrudni to spalanie, wystarczy delikatnie dobić zawartość cybucha palcem. Ilość nabijanego materiału zależy od preferencji użytkownika. Czy ma być to czybkie jednokrotnego nabicia bongo, czy pełny cybuch dla kilku osób, to Ty musisz sam zadecydować o ilości i dawce.
Krok 7. Trzymanie
Chwyć bongo na samym dole komory twoją nie dominującą ręką, większość bong posiada ukształtowane elementy dla lepszego chwytu. . Podczas palenia najlepiej trzymać bongo na stoliku, jeśli nie masz takiej możliwości możesz oprzeć je o brzuch.
Krok 8. Ustnik
Nie wkłądamy bonga do ust, przykładamy usta do bonga, i delikatnie je w nie wkłądamy. Ustnik musi ciasno przylegać do skóry twarzy.
Krok 9. Zapłon
Podpal materiał, jednocześnie zatykając palcem przycisk sprzęgła, i zaciągając powietrze. Staraj się aby ogień nie był cały czas w jednym miejscu i równomiernbie rozpalał zawartość. W momencie kiedy z cybucha poleci ogień, możemy go przyhasić zapalniczką, oznacza to zazwyczaj rozpalenie całego materiału w cybuchu.
Krok 10. Zaciąganie się
W momencie kiedy komora wypełni się puść palec z sprzęgła i mocno zaciągnij powietrze z bonga. Ciśnienie i fizyka załatwią resztę, ty musisz tylko nie zacząć kaszleć.
Krok 11. Wydmuchiwanie
Od razu po wciągnieciu dymu, wypuść go. Nie ma sensu katować płuc ponieważ wszystkie pozytywne składniki wchłaniają się natychmiastowo.
Krok 12 Oczyszczenie
Wciągnij resztę dymu z bonga, zanim je podasz dalej, jeśli nie jesteś już wstanie zaciągnąć sie już ,ani trochę, zostaw otwarte sprzęgło i dmuchnij w rurę.
Złote Zasady
Nie śliń Bonga! Jeśli podczas palenia czujesz zbierającą się ślinę, zakryj ręką cybuch, przełknij co masz do przełknięcia, wytrzyj usta i możesz wrócić do palenia.
Po każdym paleniu wytrzyj chusteczką ustnik, przed podaniem bonga drugiej osobie. To po porostu kwestia kultury :)
Jeśli palisz ze znajomymi jeden cybuch na kilka osób, odpalaj go od brzegu. Wtedy każdy dostanie równą część palenia. Zapalając od góry pierwsza osoba zabiera najlepsze wartości smakowe.
Po wypaleniu zawartości cybucha, opróżnij go i wyczyść. Nie ma żadnego sensu aby palić popiół!
Wymieniaj wodę w bongu w momencie kiedy widzisz, że kolor się zmienia. Brudna woda oznacza gorszą filtrację, większe brudzenie i brzydki zapach.
Zajebisty poradnik + jpg sprawiają ze aż chce sie czytać;D
Zostaw komentarz